miercuri, 21 aprilie 2010

Campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1

În timp ce oficiali ai OMS încep deja să recunoască faptul că s-a produs o panică nejustificată în legătură cu gripa "porcină", Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului reiau, cu şi mai mare forţă, campania de vaccinare cu "Cantgrip" a copiilor între 6 şi 15 ani. Într-o notă telefonică trimisă şcolilor, inspectoratele şcolare cer ca, între 12 şi 23 aprilie să se organizeze şedinţe cu părinţii în care aceştia să fie informaţi şi apoi puşi să-şi dea (sau nu) acceptul pentru vaccinarea copiilor lor. Pare logic până aici, deşi, din opinia generală de până acum, reiese clar că majoritatea părinţilor nu vor acest lucru.
Ciudat este formularul de accept. Deşi se numeşte "de accept", el conţine două opţiuni:
1. Sunt de acord cu vaccinarea cu vaccinul antigripal "Cantgrip" a copilului meu.
2. Nu sunt de acord cu vaccinarea cu vaccinul antigripal "Cantgrip" a copilului meu.
Mi se pare o încălcare stupidă a libertăţii mele de a hotărî în privinţa copilului meu.Vaccinarea gratuită este un drept, nu o obligaţie.  De ce trebuie să scriu un act prin care să declar că nu sunt de acord cu ceva? Mi se părea normal ca, dacă vreau aşa ceva, să fac o cerere prin care EU să solicit statului să beneficiez de acest drept. Dacă vreau EU. Statul capitalist actual continuă linia paternalistă a statului comunist. Noi, cetăţenii suntem nişte tâmpiţi, el, statul, e singurul deştept, şi dacă nu vrem să beneficiem de minunatele avantaje pe care el, în marea lui mărinimie şi înţelepciune, ni le oferă (în cazul de faţă, vaccinul antigripal), trebuie să dăm explicaţii. Adică, de ce nu vrem noi binele lui? Nu-l vrem şi gata! Nu trebuie să dăm în scris pentru asta!
Dar nebunia merge mai departe. Şcolile au primit indicaţii că, dacă părinţii nu vin la şedinţele de instruire, să dea formularele copiilor să le ducă acasă şi să vină cu ele completate. Medicii din şcoli au dispoziţie să aibă în dosar un număr de formulare egal cu numărul elevilor din şcoală. Nu contează că, dând formularele pe mâna copiilor, există riscul ca ele să nu ajungă niciodată la părinţi, ci copiii, speriaţi sau inconştienţi, să le completeze singuri! Contează să avem hârtiile toate şi în ordine!
Încă o dată. Consider că părintele, şi nu statul, este primul răspunzător de copilul său. NU statul, oricât s-ar crede el de minunat, de bun şi de grijuliu. Da: părintele trebuie informat. Apoi, dacă vrea, trebuie să solicite în scris vaccinarea. 
Fără tot felul de tertipuri, formulare şi alte şmecherii care, în fond, nu vor decât să pună presiune pe oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrie aici.