duminică, 27 noiembrie 2011

Matematică în loc de desen la Liceul de Artă "Marin Sorescu" Craiova!!

Moda cu matematica în loc de desen la clasele primare este veche în România. Dar ca asta să se întâmple chiar la un liceu de artă este cu totul incredibil! Şi totuşi...
Învăţătoarea Viorica Diaconu-Boiangiu, de la clasa a IV-a A, a făcut săptămâna aceasta, în ora de desen, pregătire pentru concursul "Micul matematician". Asta deşi şi-a rezervat ora de consiliere cu elevii de vinerea pentru acest tip de pregătire (cel puţin aşa a pretins). Oră pe care însă nu o face...
(De altfel, această pregătire (pentru "Micul matematician", adică) se face mai mult acasă, pentru că doamna învăţătoare mare lucru nu face în clasă. Doar le dă teme pentru acasă copiilor. Cu cine să lucreze aceştia? Nu se ştie! Cu părinţii?! Nu, căci pentru părinţi doamna învăţătoare nutreşte un profund dispreţ, considerându-i nişte incapabili. Atunci cu cine să lucreze elevii acasă exerciţiile pentru "Micul matematician"?)
Cu astfel de învăţătoare, care dispreţuiesc arta, deşi predau la un liceu de artă, nu e de mirare că anul trecut, de exemplu, numai un singur absolvent al Liceului de Artă "Marin Sorescu" a intrat la Conservator!

duminică, 20 noiembrie 2011

Bugetul învăţământului 2012

Ministerul de Finante a publicat recent primele date privitoare Bugetul pe 2012 si proiectia pentru 2013-2015, iar in ce priveste Ministerul Educatiei, bugetul se va reduce anul viitor cu 2,34% fata de anul curent, respectiv de la 8,92 miliarde lei, la 8,7 miliarde lei. De remarcat faptul ca proiectia initiala pentru 2011 indica un buget de 8,55 miliarde lei, suma fiind in realitate cu 4,3% mai mare. Tot anul trecut, prognoza Guvernului pentru 2012 arata un buget de 9,5 miliarde lei, noua proiectie fiind cu 8,4% mai mica.

Unde se vor duce banii in 2012 – principalele categorii de cheltuieli:

1. Cheltuielile de personal vor insuma anul viitor 1,08 miliarde lei, in scadere cu 1,26% fata de 2010. Trebuie spus ca aici nu intra salariile profesorilor care sunt platite de la bugetele locale, ci doar salariile personalului platiti direct de Minister. Anul trecut, numarul angajatilor platiti direct de Minister a fost de 10.600.
2. Cheltuielile cu achizitia de bunuri si servicii se vor reduce cu 3,4% si vor ajunge la 798 milioane lei.
3. Cheltuielile cu finantarea proiectelor europene se vor reduce cu 16,7% si vor ajunge la 1,28 miliarde lei, aceasta reducere avand cel mai mare impact asupra reducerii bugetului Ministerului Educatiei.
4. Cheltuielile cu asistenta sociala vor creste cu 20% si vor ajunge la 336,8 milioane lei;
5. Finantarea de baza in invatamantul superior se va reduce cu 5,3% si va ajunge la 1,62 miliarde lei. Aceasta scadere este pe undeva de inteles daca tinem cont de faptul ca numarul studentilor s-a redus semnificativ in ultimul an.
6. Cheltuielile cu bursele oferite de Minister vor creste cu 2,2% si vor ajunge la 402 milioane lei.

In ce priveste bugetul Cercetarii si Dezvoltarii, anul trecut, proiectia pentru 2011 a fost de 1,5 miliarde lei, insa in realitate cheltuielile vor insuma 1,33 miliarde lei. In 2012 se prognozeaza din nou cheltuieli in valoare de 1,5 miliarde lei, in crestere cu 13,3% fata de acest an.


Ce părere aveţi despre acest buget? Comentaţi mai jos.


Materialul de mai sus a fost preluat de aici.

vineri, 18 noiembrie 2011

Marea formare

Casa Corpului Didactic Dolj a publicat recent o foarte interesantă listă a cursurilor acreditate, dar momentan inactive. Pe această listă întâlnim cursuri pentru care mai an era bătaie, cursuri unde nu puteai accede decât cu pile.
Iată lista completă:

"Formare pentru viitor - Euroteacher I" - Modulul I - Limba si literatura romana
• "Formare pentru viitor – Euroteacher I" - Discipline socio-umane
• "Formare pentru viitor - Euroteacher I" - Modulul II "Management si comunicare"
• "Formare pentru viitor - Euroteacher II" - Modulul I "Proiectarea, organizarea si
evaluarea activitatilor didactice"
• Calculatorul si proiectele interdisciplinare
• Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate
• Initiere IT si utilizare AEL
• Managementul Proiectelor Europene
• Educatie alternativa prin tehnici teatrale

Mă întreb ce s-o fi întâmplat. Să nu mai fie de interes aceste cursuri? Greu de crezut. Optimismul îmi dictează să cred că mai degrabă toţi profesorii din Dolj le-au urmat, le-au absolvit şi acum sunt ocupaţi să aplice la clasă ce au învăţat. Să vezi creşterea calităţii învăţământului în următorii câţiva ani!
Pe de altă parte, care e eficienţa acestei Case a Corpului Didactic dacă din 14 programe de formare acreditate, 9 sunt inactive?! De ce plătim instituţia asta?